Mark Edwards skakar om

Marcus Lind 28 juni 2012 2 KOMMENTARER | PUBLICERAD UNDER Nyheter

Mark Edwards skakar om

Som tidigare nämnt så hade vi den världsberömde miljöfotografen Mark Edwards med oss under den tredje dagen av The Meeting Point. Detta är en av få västerlänningar som på riktigt har fått skåda resultatet av atttityden till hållbarhet som den ser ut i dag. Men sitt bildspel Hard Rain – Our headlong collision with nature, som bygger på texten till Bob Dylans profetiska låt A Hard Rain’s A-Gonna Fall, vill han ta verkligheten närmare de som tror sig leva i ett skyddat litet paradis.

 

Och det är verkligen en obehaglig verklighet vi lever i. Edwards inleder med att förkunna en varning om att det är djupt störande bilder vi kommer få se. Bilderna sammanfattar en så ärlig skildring av tillvaron som är möjlig. När bildspelet börjar får vi i publiken bevitta samhällen som ligger halvt under vatten, barn som måste rota genom smuts och skrot för att tjäna sitt levebröd, gravt förorenade vattenområden, människor som tar hand om sina döda anhöriga och mycket, mycket mer.

 

Edwards menar att de mänskliga systemen måste fungera parallellt vid sidan av de naturliga systemen. Vi måste lära oss att det går att leva bättre med mindre, och att det inte fungerar att dagens politik endast fokuserar på att skapa tillväxt. Det är skamligt att de smartaste människorna i världen är sysselsatta till att arbeta med marknaden.

 

Det tog bara 70 år, från bröderna Wrights flygmaskin, till att sätta en människa på månen. Detta fungerade eftersom marknaden, politikerna och folket samarbetade. Varför samarbetar inte dessa parter nu inför hållbarhetsproblemet?

 

Ted Lundwall

 

  • Mac

    Och det är verkligen en obehaglig verklighet vi lever i. Edwards inleder med att förkunna en varning om att det är djupt störande bilder vi kommer få se. Bilderna sammanfattar en så ärlig skildring av tillvaron som är möjlig. När bildspelet börjar får vi i publiken bevitta samhällen som ligger halvt under vatten, barn som måste rota genom smuts och skrot för att tjäna sitt levebröd, gravt förorenade vattenområden, människor som tar hand om sina döda anhöriga och mycket, mycket mer.

    • Mac

      Detta är andra stycket.